Wielu dietetyków rekomenduje osobom będącym na diecie odchudzającej ograniczenie spożycia słodyczy, fast foodów, słonych przekąsek i niektórych owoców. Są jednak również owoce, które przyspieszają metabolizm i są wręcz zalecane w tym przypadku. Nie bez znaczenia ma też pora ich spożywania. Jakie owoce na dietę odchudzającą wybrać?
Jakie owoce są dobre na odchudzanie?
Owoce zawierają witaminy, ale też sporą ilość cukrów, czyli glukozy i fruktozy. Nie oznacza to, że są niezdrowe – sporą część produktów z tej grupy warto włączyć do swojej diety, jeśli chce się zgubić zbędne kilogramy. Są one bogate w makroelementy i błonnik, a przy tym nie dostarczają zbyt dużych ilości białek i tłuszczów. Owoce zalecane do spożywania na diecie cechują się niskim indeksem glikemicznym, więc podwyższają poziom cukru we krwi powoli i stopniowo. Do takich owoców należą:
- truskawki,
- maliny,
- jeżyny,
- agrest,
- czereśnie,
- wiśnie,
- pomarańcze,
- jabłka,
- grejpfruty.
Mogą one stanowić alternatywę dla mniej zdrowych przekąsek.
W jakich porach jeść owoce na diecie odchudzającej?
Najkorzystniejsze jest spożywanie owoców rano i przed południem. Pobudzą organizm do działania, ożywią mózg i zapewnią miły, słodki początek dnia. Lepiej jest unikać jedzenia ich na noc, ponieważ podczas snu cukier jest metabolizowany bezpośrednio do tkanki tłuszczowej. Na śniadanie warto przygotować jogurt z owocami i domową granolą, naleśniki, omlet bądź owsiankę z owocami. Doskonale smakują one też na kanapce, z twarogiem czy pod postacią musu. Osoby prowadzące aktywny tryb życia i trenujące wieczorami mogą sięgnąć po owoce także w porze kolacji. Ostatni posiłek powinien jednak zostać spożyty do 3 godzin przed snem. Dzięki temu organizm zdąży strawić część pokarmów, a cukry nie zostaną zmetabolizowane do tkanki tłuszczowej. Jeszcze lepszą opcją będzie spożycie świeżych warzyw zamiast owoców na kolację. Jeśli ktoś musi zjeść owoc wieczorem, powinien wybrać czarne porzeczki, grejpfruty, truskawki, agrest, maliny lub czereśnie. Można z nich przyrządzić koktajl z dodatkiem warzyw.
Które owoce przyspieszają metabolizm, a które tuczą?
Grejpfruty zmniejszają ryzyko wystąpienia zaparć, jabłka oczyszczają wątrobę, gruszki obniżają poziom tłuszczów, cytrusy są bogate w antyoksydanty, kiwi w błonnik, natomiast melony – w potas. Te owoce przyspieszają metabolizm. Na diecie trzeba ograniczyć z kolei spożycie bananów, winogron i mango.
Podsumowanie
Choć owoce powszechnie uchodzą za zdrowe, są też bogate w cukry. Osoby będące na diecie odchudzającej muszą sięgać po te o niskim indeksie glikemicznym. Jeśli chcą osiągnąć sukces w walce o szczupłą sylwetkę, powinny jeść owoce głównie w godzinach porannych i przedpołudniowych. Dzięki temu unikną metabolizowania cukrów do tkanki tłuszczowej, co może mieć miejsce, jeśli owoce są jedzone w godzinach wieczornych.